محمد ناصح

مدیریت بازرگانی خوندم تا مقطع ارشد، قصد ادامه تحصیل هم ندارم. اهل فیلم و رمان، البته از گونه نادرِ بدون ادعا، اگر یک روز فیلم بسازم اسمش رو می‌گذارم "من از انتلکت‌ها متنفرم".

داشتم کارم رو می‌کردم که یه دفعه کتاب شد شغل من...

19 نفر این منتقد را دنبال کرده اند

نگاهی به کتاب تله‌ی پیشرفت

تله‌ی پیشرفت پژوهشی در زمینه‌ی زیست محیطی فروپاشی تمدن‌های باستانی نوشته رونالد رایت را محسن صفاری به فارسی ترجمه و نشر چشمه آن را سال 1398 چاپ کرد.

"تله‌ی ‌پیشرفت" نام انتخابی نشر چشمه برای کتابی است با نام A Short History of Progress که رونالد رایت در سال 2004 آن را نوشت.

رونالد رایت در این کتاب با کمی شوخ طبعی، نشان می‌دهد که تاریخ همیشه پاسخی ارائه می دهد، چه ما توجه کنیم و چه نکنیم. از انسان های اولیه گرفته تا سومری ها و تا امپراتوری روم، تاریخچه‌ای مختصر از پیشرفت طبیعت و توسعه بشریت را تشریح می کند.

رایت ادعا می‌کند که تنها با درک الگوهای پیشرفت و مصیبتی که بشریت از زمان عصر سنگ در سراسر جهان تکرار کرده است، می توان از آغاز عصر تاریکی جدید جلوگیری کرد. رایت نشان می دهد که چگونه فرهنگهای گوناگون در طول تاریخ با تولید بیش از حد نوآوری، به دست خود پایان خود را رقم زده اند.

برخی از نقاط قوت و ضعف کتاب

√ ایجاد نگرش صحیح در مورد پیشرفت بشریت و جلوگیری از القا این طرز فکر که تنها کاپیتالیسم و رشد اقتصادی منجر به پیشرفت در بشریت می شود.

√ تاریخچه‌ای کامل و مملو از اطلاعات در مورد ظهور تمدن‌های بشری و سقوط یا نابودی آنها

× خواننده کتاب ممکن است نسبت به آینده ناامید شود.

× کتاب خلاصه ای از تاریخ بشریت است و هیچ راه‌حل و نتیجه گیری با ارزشی ندارد.

× کتاب خلاصه‌ای از کتاب "collapse" اثر جرد دایموند است.

و در پایان اگر

• به دنبال این سه سوال اساسی هستید که

از کجا آمده ایم؟

چه هستیم؟

به کجا می رویم؟ (البته از نظر رونالد رایت)

• به مباحث تاریخی و باستان شناسی در دو صده اخیر علاقمند هستید.

خواندن تله‌ی پیشرفت برای شما خالی از لطف نیست.

تله‌ی پیشرفت : پژوهشی در زمینه‌های زیست‌محیطی فروپاشی تمدن‌های باستانی
گفته می‌شود هربار تکرار تاریخ به بهای بیش‌تری تمام می‌شود. قرن بیستم قرنی بود که رشد افسارگسیخته در جمعیت انسان‌ها، مصرف، و فناوری، باری عظیم بر پیکره‌ی همه نظام‌های طبیعی، به‌ویژه زمین، هوا، و آب، یعنی عناصر اولیه‌ی زندگی، تحمیل کرد. سوال بزرگ قرن بیست و یکم این است که آیا می‌توان به همین‌گونه ادامه داد؟ چگونه؟ رونالد رایت در کتاب تله‌ی پیشرفت نشان می‌دهد که چگونه تنگنای مدرن ما عمری به درازای تمدن انسان دارد. این تنگنا آزمونی است که ما طی ده‌هزار سال آن را به جلو رانده، اما به‌ندرت مهارش کرده‌ایم. تنها با درک الگوهای پیشرفت و فاجعه‌ای که انسان‌ها از عصر حجر بدین سو در سراسر جهان تکرار کرده‌اند، می‌توانیم خطرات ذاتی این آزمون را تشخیص دهیم، و اگر بخت یار باشد با عقل سلیم پیامدهای آن را شکل دهیم.

برو به صفحه کتاب
بازدید این مطلب : 653
تاریخ انتشار : 1399/05/01

عبارت امنیتی